Nieuws

TEXEL INTERNATIONAL AIRPORT – Het vliegveld Texel bestaat dit jaar 75 jaar en dit wordt groots gevierd met de LeaseWeb Texel Airshow op zaterdag 28 juli. Vanwege de lijndiensten van de KLM en het militaire vliegkamp van voor de oorlog, wordt het jubileumboek gepresenteerd door Peter Hartman (president-directeur KLM) en Luitenant-generaal Alexander Schnitger (Commandant Luchtstrijdkrachten) bij aanvang van de Texelse airshow. Beide prominenten worden door een SAR-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht afgezet met ieder een eerste exemplaar van het boek bij zich. Eenmaal op de grond worden de exemplaren overhandigd aan burgemeester Francine Giskes van Texel en Martin Schröder, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Texel Airport NV.

In het boek ‘Een Texelse luchtvaartgeschiedenis. 75 jaar vliegveld Texel’ komt de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart op kleinere schaal langs. Op 148 pagina’s wordt een beeld geschetst van de grote diversiteit in driekwart eeuw luchtvaarthistorie. Van een watervliegveld tot een raketbasis, van zweefkisten tot ruimteveren, van Zweedse tweedekkers tot Russische superjets, van Messerschmitts tot Lancasters. Maar ook van economische betekenis tot geluidklachten. En natuurlijk komt een hele stal aan Fokker-producten langs vliegen.

Maar in het boek legt luchtvaarthistoricus en auteur Jan Willem de Wijn ook een verband met de historie van het eiland. Gezocht is naar een combinatie van luchtvaarthistorie en lokale geschiedschrijving. Met unieke,speciaal voor dit boek vervaardigde kaarten, met onbekende archiefstukken, met verhelderende grafiekjes en met zeer vele nooit eerder gepubliceerde foto’s.

‘Een Texelse luchtvaartgeschiedenis’ is bijzonder rijk geïllustreerd met zo’n 250 afbeeldingen op net geen 150 pagina’s. Full colour en soms paginagroot. Een interessant en prettig leesbaar boek in een strakke vormgeving met anekdotes in kadertjes en met spraakmakende citaten uitgelicht.

Jan Willem de Wijn heeft al verschillende boeken op zijn naam staan, zowel over lokale geschiedenis als luchtvaarthistorie in het algemeen, maar met name over vliegvelden. Daarin komt zijn achtergrond terug als Hoofd In- en Externe Betrekkingen van Schiphol Group en directeur van het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol.  De Wijn heeft een band met Texel: generaties van zijn voorvaders hebben in de 17de eeuw in Oudeschild gewoond. Het boek is vormgegeven door Texelaar Jan Nieuwenhuis, bestuurslid van het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel, met onder meer de vormgeving van het museummagazine en het beheer van de fotocollectie in zijn portefeuille.

‘Een Texelse luchtvaartgeschiedenis. 75 jaar vliegveld Texel’ is tijdens de vliegshow op 28 juli te koop voor de introductieprijs van €19,95 in de stand van Texel Airport/Zweefvliegclub Texel. De week daarop is het voor € 24,95 verkrijgbaar bij de Aviation Megastore in Aalsmeerderbrug ( www.aviationmegastore.com) en bij Flash Aviation te Eindhoven (www.flash-aviation.nl ). Uiteraard is het boek op Texel ook te koop bij de havendienst en in het museum op het vliegveld.

 

 

 

1 reactie op “Jubileumboek vliegveld Texel komt uit de lucht vallen!

  1. We gaan morgen met onze pilotenzoon Bas, vanaf Lelystad vliegen naar Texel waar we nog nooit geweest zijn. Onze jongste dochter gaat ook mee, omdat ze het zich niet kan voorstellen dat haar grote broer echt kan vliegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.