Nieuws

Beroemdheden kiezen het luchtruim

Vliegen is niet voorbehouden aan professionals. Tenminste, wie de tijd en het geld heeft kan zelf een vliegbrevet halen. Voor de meeste mensen is dat een brug te ver. Voor diverse beroemdheden zijn dat soort dromen minder ver weg. Zo zijn er beroemdheden met een vliegbrevet en soms een vliegtuig waarin zij zelf in cockpit plaatsnemen. Voor wie de middelen heeft is soms niets te gek, inclusief een eigen vliegtuig in de tuin.

Kostbare hobby

Vliegen is niet goedkoop. Een vliegticket voor een intercontinentale vlucht is dat al niet. Laat staan een eigen vliegtuig en eigen onderhoudskosten en brandstof. Maar niet iedereen kijkt op de kosten. Wie een garage vol mooie (en snelle) auto’s heeft en niet omkijkt naar de kosten daarvan – voor auto verzekeren en ander praktisch werk hebben ze mensen in dienst – is een vliegtuig natuurlijk een mooie volgende uitdaging. Voorbeelden van beroemdheden met eigen vliegtuigen zijn Gisele Bündchen (Robinson R44), Bill Gates (Bombardier BD-700 Global Express), Oprah Winfrey (idem dito) en Roman Abramovich (Boeing 767-33A) en Tiger Woods (G550 cabin), al vliegen ze niet allemaal zelf.

Hollywood: startbanen in de voortuin

Eigen vliegtuigen of helikopters zijn bij de grote der aarde eigenlijk niet eens een zeldzaamheid. Want ook Tom Cruise, Angelina Jolie, Harrison Ford, Kurt Russell, Morgan Freeman, Clint Eastwood, Jackie Chan en Jim Carrey kiezen regelmatig het luchtruim in een eigen vliegtuig. Wat niet wil zeggen dat alle beroemdheden hierin hetzelfde zijn. Zo kocht Brad Pitt voor 3,3 miljoen euro een Supermarine Spitfire uit WOII en leerde dat toestel besturen aan de Boultbee Flight Academy in Oxford. Een andere blikvanger is John Travolta, die vijf (!) vliegtuigen bezit die allemaal in zijn voortuin staan. Hij heeft er genoeg grond voor twee startbanen.

Flight 666: band op tour met een Boeing

Maar er is altijd baas boven baas. Veel muzikanten bezitten een privéjet, zoals Céline Dion, Taylor Swift en het koppel Beyoncé en Jay-Z. Kris Kristofferson en The Offspring-frontman Dexter Holland haalden hun vliegbrevet. De zanger van de Britse hardrockband Iron Maiden, Bruce Dickinson, verenigde zijn twee werelden. Hij nam zijn band mee op wereldtour met een Boeing 757-200. Muzikanten, crew en entourage maakten lol in het vliegtuig, het instrumentarium was in het ruim geladen en de zanger vloog het hele zaakje intussen de wereld rond, om na elke landing direct door te kunnen naar de soundcheck. Geheel in lijn met de teksten van de band was het steevast Flight 666 die aan de toren toestemming vroeg om te landen. Het vliegtuig kreeg de naam Ed Force One, naar de mascotte van de band, Eddie. Later wisselde de band de Boeing 757-200 in voor een 747-400, maar het recept blijft gelijk.

De 5 beste tips voor 'Air-to-air fotografie'?

Die krijg je vanmiddag tijdens de Online Masterclass! 
I.s.m. Cristian Schrik | Meld je snel aan

Gratis voor abonnees | vanaf 16:30 uur