Nieuws

Betere tijden op komst voor piloten

Het leven als piloot was het afgelopen jaar niet gemakkelijk. De vakantiemarkt met verre vliegbestemmingen stortte volledig in. Alleen met heel veel steun van overheden konden vliegmaatschappijen hun hoofd boven water houden. Het gevolg was dat heel veel deskundige piloten soms letterlijk en figuurlijk aan de grond kwamen te zitten.

Nu er weer op meer landen gevlogen kan worden, stappen veel passagiers weer in het vliegtuig. Ook de wereldhandel neemt weer toe zodat er weer meer vrachten vervoerd moeten worden. Kortom, er gloort weer hoop aan de horizon voor goede piloten die voor een kortere of langere periode in de wachtstand staan. Volgens Amerikaans onderzoek door Oliver Wyman wordt er in 2023 er zelfs alweer een tekort aan piloten voorspeld.

Relevant blijven in de luchtvaart

Voor piloten die zijn getroffen door de COVID-crisis met verlies van hun baan, is het zaak om relevant te blijven voor de luchtvaart. Dat wil zeggen het onderhouden van het aantal vlieguren en waar mogelijk het zoeken van werk dat eveneens gelieerd is aan de luchtvaart. Daarnaast doen piloten er goed aan om hun netwerk te onderhouden, zodat zij vanuit hun netwerk snel op de hoogte zijn van eventueel vrijgekomen postities.

Volgens het eerdergenoemde onderzoek, zal naar verwachting de luchtvaart tussen 2022 en 2024 teruggroeien naar het niveau van 2019. Deze voorspelling, in combinatie met het gegeven dat piloten tijdens de crisis met vervroegd pensioen zijn gegaan, zou er zelfs toe leiden dat er een tekort aan piloten ontstaat. Wel kan de vraag naar vliegeniers per regio verschillen, dus wie snel weer aan de slag wilt en bereid is om (tijdelijk) te herplaatsen, kan daar handig op inspringen.

Klaar staan voor een aantrekkende banenmarkt

Voor piloten die tijdelijk ander werk uitoefenen, maar snel weer plaats willen nemen in de cockpit, is het belangrijk om snel te kunnen schakelen. Daarnaast dienen ze er rekening mee te houden dat er veel concurrentie is. Daarom is het belangrijk dat zij zich op hun beste manier presenteren en kunnen onderscheiden van hun concullega’s

Sterke sollicitatie

Naast een ijzersterk verhaal, verwoord in een sollicitatiebrief is de presentatie eveneens belangrijk. Een goed vormgegeven brief en cv, zorgen voor een goede eerste indruk. En die eerste indruk is vaak de sleutel tot het uitnodigen voor een gesprek. Als je je huidige cv nog eens doorneemt zie je dat deze wel eens afgestoft kan worden. Vergeet het ouderwetse Word-bestand en kies voor een profesionele opmaak.

Vliegmaatschappijen zullen wel heel graag willen weten in welk soort vliegtuigen je als piloot hebt gevlogen en wanneer dat was. Vanzelfsprekend vermeld je de opleidingen die je hebt gedaan om vliegenier te worden. Daarnaast benoem je beslist het aantal vlieguren per type vliegtuig. Aanvullende cursussen op het gebied van bijvoorbeeld vliegen en veiligheid doen beslist ook ter zake.

Irrelevante informatie kan je het beste uit je cv weglaten. Al je hobby’s, stages en dat je ooit vakkenvuller bij de plaatselijke supermarkt was, moet je beslist niet vermelden. Dit is niet meer relevant bij de sollicitatie naar de baan als piloot.