Nieuws

Zelf je eigen vliegtuig bouwen… Is dat mogelijk?


Wanneer we tegenwoordig denken aan een vliegtuig, hebben we al snel de grote passagiersvliegtuigen in gedachten waarmee we ons verplaatsen naar onze vakantiebestemmingen of waarin we stappen voor een zakenreis. Maar er zijn natuurlijk ook kleinere modellen, geschikt voor één of twee personen. De vraag werpt zich op of je in staat zou kunnen zijn om zelf je eigen vliegtuig te bouwen. Het eenvoudige antwoord hierop is: jazeker! Feitelijk is dat immers ook wat de Amerikaanse gebroeders Wright in 1903 al deden. Zij maakten de eerste vlucht ooit met een gemotoriseerd vliegtuig. Zij konden destijds niet het gereedschap kopen dat wij tegenwoordig ter beschikking hebben. In dat licht bezien is de prestatie van deze luchtvaartpioniers uitermate knap geweest.
 

De techniek schrijdt voort


Sinds die eerste gemotoriseerde vlucht in 1903 is er heel wat gebeurd. Wat echter gebleven is, is het verlangen om zelfstandig te kunnen vliegen. In 2020 doken berichten in de media op over Willem van Beek, een inwoner van de gemeente Enschede die in de voetsporen van de gebroeders Wright wilde treden. Hij besloot om een klein vliegtuigje te bouwen dat ook daadwerkelijk de lucht in zou moeten gaan. Elk uur van zijn vrije tijd besteedde hij aan dit project. De materialen kocht hij gewoon bij een bouwmarkt en zaagde hij met behulp van elektrisch gereedschap op de juiste maat. Een belangrijk punt van aandacht was natuurlijk het type motor dat in het toestel verwerkt moest worden. Willem koos voor een motor zoals die ook in grote grasmaaiers wordt toegepast. De motor werd omgebouwd om te kunnen gebruiken in het vliegtuig en daarmee was ook die hobbel genomen.
 

Veiligheid


Omdat hij uiteindelijk zelf de lucht in wilde gaan met zijn als bouwpakket vervaardigde vliegtuig, koos hij ervoor om de losse onderdelen bij een Duits bedrijf te laten keuren. Het toestel is overigens niet groot. Willem kan er geen passagier in meenemen, het is slechts anderhalve meter lang en weegt ongeveer 120 kilogram. Het project is dan ook puur uit liefhebberij geboren. Op een mooie dag even een terrasje pakken over de grens, door er simpelweg naartoe te vliegen, dat was het idee. Geen goedkope hobby, want het aanschaffen van alle benodigde materialen vergde een investering van ongeveer twintigduizend euro. Maar laten we eerlijk zijn, er zijn natuurlijk ook mensen die het dubbele van dat bedrag uitgeven voor hun nieuwe auto!