Nieuws

Luchtmachtdagen Koninklijke Luchtmacht

GILZE-RIJEN Luchtmachtmilitairen zetten zich dagelijks in voor onze veiligheid, zowel binnen als buiten de Nederlandse grenzen. Dit is niet altijd even zichtbaar voor het Nederlands publiek. Daarom laat Defensie tijdens de Luchtmachtdagen op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni op vliegbasis Gilze-Rijen. aan het publiek zien hoe de krijgsmacht zich wereldwijd inzet voor vrede en veiligheid.

Wereldwijd inzetbaar op missie
Tijdens deze dagen is te zien hoe militairen zich voorbereiden op een missie, hoe de luchtmacht opereert en waarom zij altijd klaar staat om op missie te gaan. Centraal tijdens deze dagen staat dan ook het thema ‘Wereldwijd inzetbaar, op missie’. Niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland heeft de luchtmacht belangrijke taken. Zo worden helikopters van het Defensie Helikopter Commando ingezet voor brandbestrijdingstaken en patiëntenvervoer en bewaken F-16’s dag en nacht het Nederlandse luchtruim.

Vliegshow en Static Show
Tijdens de Luchtmachtdagen krijgt de bezoeker een overzicht van het materieel, de taken en werkwijze van de luchtmacht van vandaag de dag, maar ook van verleden en toekomst. Er is een spectaculaire vliegshow, een static van vliegtuigen, helikopters en geleide wapens en een gevarieerd tentoonstellingsterrein. De deelnemers aan de vliegshow komen uit binnen- en buitenland. Zo zijn onder meer demonstraties te zien van Patrouille de France, Red Arrows en de Turkish Stars.

Ook de Solo Display teams laten tijdens de Luchtmachtdagen zien wat ze waard zijn. Dit jaar zijn dat o.a. de Spaanse McDonnell Douglas EF-18 Hornet, het Engelse RAF Typhoon Display team en het Belgische F-16 Solo Display team. Natuurlijk geeft het F-16 Solo Display team van de Koninklijke Luchtmacht ook acte de présence. Sinds dit jaar is het Apache Solo Display team terug van weggeweest. Het team laat op thuisbasis Gilze-Rijen zien wat de mogelijkheden van een Apache zijn.

Uniek dit jaar is de deelname van de replica van de Blériot aan de Static Show, die niet mag ontbreken in het jaar dat vliegbasis Gilze-Rijen 100 jaar bestaat. 100 jaar geleden was de Blériot namelijk het eerste vliegtuig dat vanaf vliegveld Molenheide vloog, de voorloper van vliegbasis Gilze-Rijen.
 
Hangar 3, the place to be
Naast de vliegshows en demonstraties spelen de Luchtmachtdagen een belangrijke rol bij de voorlichting aan schoolverlaters. In `Hangar 3, the place to be’ en op het Wervingsplein worden jongeren geïnformeerd over het werken bij de Koninklijke Luchtmacht.
 
Openingstijden en informatie
Het publieksterrein is op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni vanaf 08.00 uur geopend voor het publiek. De vliegshow begint op beide dagen om 09.00 uur en eindigt omstreeks 17.00 uur. De toegang is gratis. De vliegshow is ook live via internet te volgen.  Kijk voor meer informatie over de Luchtmachtdagen 2010 op www.defensie.nl/opendagen.
 
Bereikbaarheid
Jaarlijks komen er veel bezoekers naar de Luchtmachtdagen. Er worden in totaal over beide dagen 150000 tot 200000 bezoekers verwacht. Dit betekent een toename in de verkeersstroom naar de vliegbasis Gilze-Rijen. Bezoekers wordt aangeraden per openbaar vervoer te komen. Tijdens de Luchtmachtdagen zorgt de NS voor extra en/of langere treinen van en naar Breda en Tilburg. Tussen de vliegbasis en beide treinstations rijden continu pendelbussen. Dit busvervoer is gratis. Ook mensen die niet met de trein reizen, kunnen gebruik maken van deze pendelbussen.
 
Er is tevens een aantal maatregelen genomen om de toestroom van verkeer naar het evenement te begeleiden. Er zijn afzonderlijke routes aangegeven voor fietsers en gemotoriseerd verkeer. Voor bezoekers die met de auto komen, zijn in de nabijheid van de vliegbasis parkeerplaatsen ingericht. Voor het parkeren moet de bezoeker betalen. De tarieven zijn voor personenauto’s € 5,00 en voor motoren en bromfietsen € 2,00. Voor fietsen is het gratis.
 
Op www.defensie.nl/opendagen wordt uitgebreid geïnformeerd over de bereikbaarheid van de vliegbasis. Voor verkeersinformatie kunt u tijdens de Luchtmachtdagen luisteren naar Omroep Brabant Radio (FM 91.9), die de gehele dag vanaf de vliegbasis uitzendt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *