Nieuws

Aviodrom krijgt Fokker 100 cadeau

LELYSTAD – De Fokker 100 was het grootste vliegtuig dat de Nederlandse Fokker-vliegtuigenfabriek in zijn 85-jarig bestaan ooit bouwde. En het toestel bleef tot lang na het faillissement van de fabriek in 1996 populair. Op 23 juni zal de Fokker 100 definitief landen bij de Aviodrome op de Luchthaven Lelystad.

KLM Cityhopper (KLC) neemt geleidelijk afscheid van de Fokker 100’s uit de vloot. Inmiddels zijn 15 toestellen uitgefaseerd en vliegen er nog 5; dit zijn de meest recente Fokker 100-toestellen uit de KLM Cityhopper-vloot. De oudste KLC Fokker 100 – de PH-OFA – krijgt niets minder dan het eeuwig leven. KLM Cityhopper doneert dit vliegtuig aan het luchtvaart-themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad. Daar zal het Fokker vliegtuig nog lang te zien zijn. Het museum in het familie-luchtvaartpark Aviodrome aasde al lang op dit hoogtepunt uit de Nederlandse luchtvaarthistorie en is erg gelukkig met deze bijzondere gift van KLM Cityhopper en de AIR FRANCE KLM Groep.

100 jaar Fokker 100
Als het weer meewerkt, zal de Fokker 100 van KLM Cityhopper op 23 juni worden overgevlogen van Schiphol naar de Luchthaven Lelystad. Hij zal een plaats krijgen tussen vele andere Fokker vliegtuigen uit de afgelopen eeuw: een Fokker 100 te midden van 100 jaar Fokker, bij de Fokker “Spin”; het vliegtuig dat in 1910, precies een eeuw geleden, als eerste Fokkervliegtuig vloog. Anthony Fokker kon in 1910 niet vermoeden dat zijn Spin ooit een achterkleinkind zou krijgen dat meer dan 100 passagier over lange afstanden zou vervoeren met een snelheid van 820 km/u.

Mooiste ontwerp uit de 20e eeuw
Die Fokker Spin is nu te zien bij de Aviodrome in Lelystad, samen met de Fokker Driedekker uit de Eerste Wereldoorlog en Fokkers eerste passagiersvliegtuig uit 1919. Ook bewaard is het enige militaire vliegtuig dat de Tweede Wereldoorlog overleefde, de Fokker C.5 en het vliegtuig dat werd gedoopt tot het mooiste Nederlandse ontwerp uit de twintigste eeuw, de Fokker F.27 Friendship. Op woensdag 23 juni zal de Aviodrome zijn jongste Fokkertelg  ontvangen. Iedereen is welkom om daarbij te zijn, tijdens de aankomst of in de maanden en jaren daarna, want de Fokker 100 zal voor toekomstige generaties te zien blijven. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven in Lelystad is dagelijks voor bezoekers geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De Aviodrome is op maandagen gesloten, met uitzondering van de maandagen tijdens alle schoolvakanties. Meer info over de Aviodrome is verkrijgbaar via tel. 0320-289840 of via de website www.aviodrome.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *