Mijn Museum

RAF Museum London (Hendon)

Na het bezoek aan Duxford stond de zondag Hendon op de planning. Hendon is al bij al niet zo heel lang rijden vanaf Duxford. Bij onze aankomst om 9:30 u. werden we niet op de parking toegelaten, pas wanneer het museum opengaat mag je er parkeren..Dus na een halfuurtje verkennen van de regio gingen we terug.
Het museum is volledig gratis en bestaat, net zoals Duxford, uit verschillende hallen. De eerste was de ‘Milestones of Flight’.

 

 

 

Al onmiddellijk een positief punt bij het binnenkomen van de Hall, waren deze computers. Via touchscreen kun je op het toestel klikken en meer info krijgen en originele filmpjes kijken. Het is vanop het tweede verdiep waardoor je een mooi overzicht hebt over de hall.

Afbeelding

Het ging over de Milestones of flight en daar kan deze natuurlijk niet in ontbreken

Afbeelding

als je nog een verdiepje hoger gaat heb je langs beide zijden panelen die Azen tonen van beide wereldoorlogen. Daar zitten ook twee Belgen tussen waaronder deze. Hij kwam jammergenoeg om het leven eind jaren ’20 bij een vliegtuigcrash in Congo…

Afbeelding

Een overzicht van de Hangar met leuke toestellen zoals de Blériot XI, Mustang, Tempest, Mosquito, Miles Mohawk, Me262, …

Afbeelding

Voor wie wil, kun je een zelf een vluchtje maken in de Simulator die er opgesteld staat.
Langs 1 zijde kun je de hele geschiedenis van de luchtvaart bekijken. De info is aangevuld met mooie foto’s. Voor wie het kan zien op deze foto; er loopt een gele lijn boven de muur. Deze lijn geeft de afstand weer van de eerste gemotoriseerde vlucht. Dit gebouw werd trouwens geopend op 17 December 1903, exact 100 jaar na die bewust vlucht.

Afbeelding

Volgende stop: Grahame-White Factory. Het is genaamd naar Claude Grahame-White die de eerste vliegtuigfabriek in de UK had (1917). De hall bestaat nog voor grote delen uit originele stukken van de fabriek die naar museumsite werden verplaatst. (Een deel van de originele fabriek, de originele metalen dakstructuur, vensters,…). Enkel toestellen uit die jaren kunnen deze hall alle eer aandoen. Zo staan er onder andere een Vickers Vimy.

Afbeelding

Andere toestellen zijn de Sopwith ‘Pup’ en een Hanriot HD-1 in Belgische kleuren.
Tussen de toestellen staan ook oude voertuigen. Deze werd gebruikt om de props in beweging te brengen.

Afbeelding

Van de Grahame-White Factory langs de Spitfire en Hurricane buiten …

Afbeelding

… naar de Battle of Britain Hall; de eigenlijke reden voor het bezoek.
Bij het binnenwandelen van de Hall wandel je langs diorama’s en zeer interessante en to-the-point infoborden die je het hele verloop van de slag vertellen. Daarna kom je in de Hall zelf waar het donker is. De toestellen worden slechts met enkele spots verlicht wat het fotograferen erg moeilijk maakt. Net toen ik wou beginnen met het nemen van foto’s kwam een museummedewerker mij vertellen dat alle lichten onmiddellijk zouden uitgaan omdat er een film zou beginnen. In het midden van de Hall kun je je op een tribune zetten om een docu te bekijken over de slag. Deze wordt geprojecteerd op een net (waardoor hij precies op de lucht wordt geprojecteerd) en wordt ondersteund door licht en geluidseffecten. Zéker de moeite!
Daarna dan toch eens proberen voor die foto’s

Afbeelding

Afbeelding

Namen van gesneuvelden

Afbeelding

Bij deze moest de piloot er op te lage hoogte uitspringen wat hem het leven kostte…

Afbeelding

Op naar de Historic Hangars en de Bomber Hall
Deze hangars waren zeer indrukwekkend! Het lijstje met toestellen is uiterst interessant: P40, Lightning, Hawker Typhoon, Lancaster, Vulcan, Heinkel He 162, Bristol Belvedere, Airborne Lifeboat, P47 Thunderbolt, …
Enkele foto’s

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

En daarna back to Belgium!
meer op www.airplanepictures.tk