Nieuws

HOOGERHEIDE -Fokker Elmo is door Hamilton Sundstrand geselecteerd voor de ontwikkeling en productie van het elektrische bekabelingsysteem voor de PurePower® PW1000G vliegtuigmotor van Pratt & Whitney. Hamilton Sundstrand en Pratt & Whitney zijn bedrijven van United Technologies Corp. De ontwikkelingsactiviteiten zijn reeds gestart in Hoogerheide.

De eerste hardwareleveringen staan gepland in het eerste kwartaal van 2010, de serieproductie zal in 2011 starten. Ook zijn de onderhandelingen met Hamilton Sundstrand voor de kabelbomen van de Auxiliary
Power Unit APS-5000 voor de Boeing 787 succesvol afgerond.
De selectie van Fokker Elmo, als toeleverancier van elektrische systemen voor de PurePower® vliegtuigmotorenlijn verheugt ons”” zegt Steve Peery, Vice President van Hamilton Sundstrand Engine Systems.

Hamilton Sundstrand en Fokker Elmo hebben de samenwerking op het gebied van elektrische bekabelingsystemen de afgelopen jaren uitgebreid. De goede prestaties van Fokker Elmo in het Pratt & Whitney F135 JSF motorprogramma zijn door Hamilton Sundstrand al in een eerder stadium beloond met de ”supplier of the year award”.

De ontwerp- en ontwikkelingsactiviteiten zullen worden uitgevoerd bij Fokker Elmo in Hoogerheide. De contractwaarde is ongeveer 6 miljoen USD op jaarbasis en biedt werk aan vijftien specialisten.

De PurePower® PW1000G motor is een volledig nieuwe centerline motor met innovatieve technologie. De PurePower® PW1000G heeft een geavanceerd tandwielsysteem dat het mogelijk maakt de luchtinlaat van de motor op een lagere snelheid te laten draaien dan de lage druk compressor en -turbine. Dit resulteert in een beduidend lager brandstofverbruik en CO2 uitstoot, en levert tevens een geluidsreductie van 50 procent op.

Vice President Marketing en Sales van Fokker Elmo, Adriaan Leyte, zegt: “We zijn verheugd over het succes van de samenwerking met Hamilton Sundstrand en Pratt & Whitney en we zijn er trots op dat onze betrokkenheid bij het JSF programma mede aanleiding is geweest voor de uitbreiding van onze samenwerking in het nieuwe PurePower® Programma, hierdoor kunnen we bijdragen aan een lager brandstofverbruik en CO2 uitstoot van vliegtuigmotoren.

“Pratt & Whitney , Hamilton Sundstrand en Fokker Elmo werken al sinds de start van het F135 ontwikkelingsprogramma samen, de relatie strekt zich nu uit tot de productiefase” zegt Ed O’Donnel, Director International Programs and Business Development van Pratt &Whitney. “Deze selectie is een goed voorbeeld van de zakelijke “spill over”” kansen die het JSF F135 motor programma genereert.”

Fokker Elmo is een internationaal erkende topspecialist in elektrische bekabelingsystemen voor vliegtuigen en vliegtuigmotoren. Het bedrijf heeft fabrieken in Nederland, China, Verenigde Staten en Turkije. Fokker Elmo maakt deel uit van de Fokker Aerospace Group.De groep ontwikkelt en produceert geavanceerde vliegtuigcomponenten en elektrische systemen voor de luchtvaart, de ruimtevaart en de defensie-industrie, en levert onderhoudsdiensten en onderdelen aan eigenaren en operators van vliegtuigen.

Hamilton Sundstrand behoort tot de grootste leveranciers van technologisch geavanceerde luchtvaart- en industriële producten ter wereld. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en onderhoudt systemen voor de luchtvaart en levert geïntegreerde systeemoplossingen voor commerciële-, regionale-, zaken- en militaire vliegtuigen. Daarnaast is het bedrijf een belangrijke leverancier voor internationale ruimtevaart programma’s Het hoofdkantoor is gevestigd in Windsor Locks, Conn. USA. Het bedrijf realiseerde in 2008 een omzet van 6,8
miljard dollar.

United technologies Corp. Is een gediversifieerd bedrijf dat wereldwijd toonaangevende producten en diensten voor de luchtvaart en bouw industrie levert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.