Nieuws

Bijzondere luchtfoto’s bij Aviodrome

1

Tot zo’n vijfentwintig jaar geleden dacht men dat de oudste luchtfoto’s van Nederland uit 1917 stamden. Dit bleek onjuist te zijn toen enkele medewerkers van toenmalig Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op een zolder in Den Haag een collectie foto’s vonden met bijschrift `De eerste luchtfoto’s Nederland’. Deze foto’s zijn precies 100 jaar oud.

Ze stammen uit 1909 en zijn voor het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome reden voor een unieke expositie met als onderwerp “100 jaar Luchtfotografie”. Deze en 200.000 andere luchtfoto’s van ons land zijn voor iedereen beschikbaar.

Foto’s uit een ballon
De eerste serie luchtfoto’s uit 1909 is gemaakt door Luitenant Bakker van het Nederlandse leger, tijdens vijf ballonvaarten. Op 29 juli 1909 maakt hij tijdens zijn eerste ballonvaart een foto van het dorp Welsum aan de IJssel. Dit is het begin van een indrukwekkende reeks luchtfoto’s die aantoont hoe Nederland door de jaren heen is veranderd. Sinds 1921 maakt de KLM luchtfoto’s van Nederland. Dit archief is nu in handen van de Aviodrome en iedereen kan er gebruik van maken!

Opzienbarende expositie
In 2003 heeft de Aviodrome de zogeheten Vogelvluchtopnamen’ van KLM Aerocarto, met zo’n 200.000 luchtfoto’s, overgenomen. Zowel de rechten als de negatieven van deze historische opnamen liggen nu bij de Aviodrome. De tentoonstelling “100 Jaar Luchtfotografie” laat in thema’s belangrijke gebouwen en gebeurtenissen uit een eeuw Nederlandse geschiedenis zien, waaronder kastelen, rampen, (voetbal)stadions en de (weder)opbouw van Arnhem. Op de website www.aviodrome.info kan men 45.000 luchtfoto’s inzien. Ook worden er nog steeds nieuwe opnamen gemaakt, waardoor het archief up to date blijft. De afdeling Luchtfotografie van de Aviodrome is zelfs in staat om een actuele kwaliteitsluchtfoto van uw bedrijf of woonplaats te maken, samen met een historische foto van hetzelfde onderwerp (voor zover beschikbaar).

In de herfstvakantie
Met de start van de herfstvakantie op 17 oktober is de expositie “100 Jaar Luchtfotografie” te zien in Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome te Lelystad. In de herfstvakantie vinden ook de kennisweken plaats, waarin kinderen deel kunnen nemen aan diverse activiteiten met betrekking tot de ruimtevaart. Nationaal Ruimtevaartmuseum, de NLR en de Aviodrome laten kinderen op een leuke en educatieve manier kennis maken met het heelal. Verder kunnen kleine piloten en stewardessen zich verkleden in de Boeing 747 Jumbo Jet. Voor zowel de kennisweken als de luchtfotografietentoonstelling hoeft geen extra entree te worden betaald maar slechts de reguliere toegangsprijs voor de Aviodrome. Er is tevens een voordelige E-ticket actie: als u nu via internet tickets koopt ontvangt u €1 korting per ticket, en krijgt u gratis koffie met gebak! Het Nationaal Luchtvaart- Themapark Aviodrome aan de Pelikaanweg 50 op de luchthaven Lelystad is tijdens de herfstvakantie dagelijks voor bezoekers geopend van 10.00 tot 17.00 uur, de Kennisweken activiteiten vinden plaats van 12.00 tot 17.00. Meer informatie over de Aviodrome kunt u vinden op www.aviodrome.nl of u kunt naar 0900-AVIODROME / 0900-2846376(25 ct. P. min) bellen.

 

1 reactie op “Bijzondere luchtfoto’s bij Aviodrome

  1. Wim Brandwijk schreef:

    Wat jullie aan luchtfoto’s in huis hebben is uniek. Wat ik opmerk is dat er nog veel te ordenen is en dus niet voorhanden. Ik denk dat het om de meeste foto’s gaat. Een bezoek aan Aviodrome over luchtfoto’s vond ik teleurstellend. Al het andere over luchtvaart vond ik goed, maar daar kwam ik niet voor. Aangezien jullie oude luchtfoto’s hoge culturele waarde hebben, adviseer ik u toch eens om met de overheid te praten over mogelijke financiële ondersteuning. Mogelijk heeft u zelf die ruimte. Ik denk dat u een groot stuk land braak laat liggen aan mogelijkheden om luchtfoto’s te visualiseren.
    Het is taak aan uw management in deze om doorzicht, inzicht en uitvoering te realiseren en de 4 die u krijgt naar een 9 op te waarderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.