Nieuws

Tien bijzondere postzegels

Op 1 oktober 2009  heeft Commodore b.d. J.H. Vermeulen de eerste postzegels gewijd aan 100 jaar gemotoriseerde luchtvaart in Nederland in ontvangst genomen tijdens een feestelijke presentatie in het Militaire Luchtvaart Museum te Soesterberg. De heer Vermeulen is de oudst nog in leven zijnde vlieger uit de meidagen van 1940.

De Nederlandse luchtvaarthistorie begint op 27 juni 1909 in de buurt van Etten-Leur waar Suikerbaron Heerma Van Voss voor het veertigjarig jubileum van zijn fabriek iets bijzonders organiseerde. Hij had de Franse piloot Charles graaf de Lambert met zijn Wright Flyer laten overkomen voor een demonstratie. Op de bewuste avond waren de gasten van Heerma van Voss getuige van de eerste gemotoriseerde vlucht in het Nederlandse luchtruim.
 
De luchtvaart zou voor Nederland een belangrijke rol gaan spelen. Dat kwam onder meer door het werk van luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer Anthony Fokker en door de oprichting van Schiphol in 1916 en de KLM in 1919. Schiphol is uitgegroeid tot een van de belangrijkste luchthavens van Europa en de KLM viert deze week haar 90-jarig bestaan.
 
Een canon in tien bedrijven
Het was voor ontwerper Paul Mijksenaar een uitdaging om uit de enorme hoeveelheid beschikbaar beeldmateriaal een persoonlijke keuze te maken die tegelijk representatief was voor de geschiedenis van de luchtvaart in ons land. Hij heeft voor het postzegelvel een canon gemaakt in tien bedrijven. Op iedere postzegel staat één beeld dat representatief is voor een onderdeel van de geschiedenis van de luchtvaart in Nederland.
 
Waar mogelijk zijn in het ontwerp verschillende aspecten van de luchtvaart in één beeld gecombineerd. Zo is op een van de postzegels de Fokker F-18 `Pelikaan’ van de KLM te zien, met de bemanning die in 1933 de kerstpost in een recordtijd van ruim vier dagen naar Batavia bracht. Een ander beroemd vliegtuig dat een van de andere postzegels siert, de Lockheed Super Constellation, is een persoonlijke voorkeur van ontwerper Paul Mijksenaar. “Vanuit het oogpunt van vormgeving is dit schitterende toestel de Citroën DS onder de vliegtuigen.”

 

 
Drie generaties Mijksenaar
“Bij de totstandkoming van dit postzegelvel zijn drie generaties Mijksenaar betrokken geweest”, vertelt Paul Mijksenaar. “Mijn persoonlijke beleving van de geschiedenis van de luchtvaart is namelijk mede beïnvloed door het boek “Wij” in de melbourne-race van mijn vader P.J. Mijksenaar. Terwijl mijn zoon, vormgever Meijer Mijksenaar, zich vooral met de typografie van het postzegelvel heeft bezig gehouden.”
 
Ontwerper
Mijksenaaris gespecialiseerd in adviesvorming over visuele informatiesystemen. Het bureau maakt mensen wegwijs in de letterlijke betekenis. Zo heeft Mijksenaar de huidige bewegwijzering ontworpen voor de reizigers op de luchthaven Schiphol. Mijksenaar werd in 1986 opgericht door Paul Mijksenaar en heeft vestigingen in Amsterdam en New York. Voor TNT Post ontwierp Paul Mijksenaar eerder onder meer de Zomerpostzegels (1991), de postzegel ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Stoomvaart Maatschappij Zeeland (1975) en een van de postzegels ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Nederlandse Spoorwegen (1989).
 
Verkrijgbaarheid, verkoopprijs en geldigheid
Het postzegelvel `100 jaar gemotoriseerde luchtvaart in Nederland’ kost € 4,40. Het bevat tien verschillende postzegels met een frankeerwaarde van € 0,44. De postzegels zijn vanaf 1 oktober 2009, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij TNT Postkantoren, via de Collect Club in Groningen en online via www.tntpost.nl/collectclub. Het verschijnt in een oplage van 365.000 velletjes. De geldigheid van de postzegels voor frankering is onbepaald. Behalve een postzegelvel brengt TNT Post ook postzegelmapjes, eerstedagenveloppen, een themaboek en een prestigeboekje uit.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.