Nieuws

Delftsblauwhuisje Nr. 90

Het 90ste Delftsblauwe KLM-huisje is een replica van het `Wester-Amstel’ huis in Amstelveen, één van de oudste nog bestaande koopmanshuizen in Holland. Dat heeft president-directeur Peter Hartman woensdag 7 oktobeer op de 90ste verjaardag van KLM bekendgemaakt.

Het 90ste Delftsblauwe KLM-huisje is een replica van het `Wester-Amstel’ huis in Amstelveen, één van de oudste nog bestaande koopmanshuizen in Holland. Dat heeft president-directeur Peter Hartman woensdag 7 oktobeer op de 90ste verjaardag van KLM bekendgemaakt. Hartman overhandigde tegelijkertijd het eerste exemplaar van het boek `House no. 90′ aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Dit is een speciale uitgave over de KLM huisjescollectie. In Museum Jan van der Togt in Amstelveen is ook de fototentoonstelling `90 jaar KLM’ geopend.

KLM reikt de Delftsblauwe huisjes sinds de jaren vijftig uit aan boord. Deze huisjes zijn replica’s van bijzondere gebouwen in Nederland. Vanaf 1994 loopt het aantal in de collectie synchroon met de leeftijd van KLM. Sindsdien wordt ieder jaar op 7 oktober een nieuw exemplaar aan de collectie toegevoegd. De huisjes worden op intercontinentale vluchten aan passagiers in de World Business Class uitgereikt.

President-directeur van KLM, Peter Hartman: “Onze Delftsblauwe huisjes zijn geliefde verzamelobjecten. Wereldwijd doen verzamelaars er alles voor om hun collecties compleet te maken. En ik beloof hen: u bent nog lang niet klaar want KLM gaat nog vele jaren nieuwe huisjes presenteren. Want we hebben vertrouwen in de toekomst en willen nog heel veel verjaardagen vieren”. Het 90ste huisje is een replica van het `Wester-Amstel’ huis, één van de oudste nog bestaande koopmanshuizen in Holland. Het huis is in 1662 gebouwd door Nicolaas Pancras, toenmalig burgemeester van Amsterdam en bestuurslid van de Nederlandse Oost Indische Compagnie. Peter Hartman schonk de eerste exemplaren van het 90ste Delftsblauwe huisje aan de burgemeester van Amstelveen, Jan van Zanen, en aan de eigenaar van het originele pand, Søren Movig.

 

Vanwege de 90ste verjaardag van KLM, is er een speciale uitgave gemaakt over de KLM huisjescollectie, `House no. 90′. Dit boekje biedt een overzicht van de 90 replica’s, de verhalen achter de originele panden en verhalen over oud-bewoners. Het eerste exemplaar van `House no. 90′ overhandigde Peter Hartman aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

Na de uitreiking is de fototentoonstelling `90 jaar KLM’ geopend. De tentoonstelling bevat beeldmateriaal uit de rijke geschiedenis van KLM. Voor de samenstelling van de fototentoonstelling is vooral geput uit het KLM Historisch Foto Archief dat in beheer is bij het Maria Austria Instituut. De foto’s zijn van onder anderen Paul Huf en Rineke Dijkstra en geven een gevarieerde indruk van 90 jaar KLM. Zo zijn er historische beelden van Amsterdam te zien, het oude Schiphol, vliegveld Waalhaven in Rotterdam en beroemde en minder beroemde passagiers. Daarnaast is nog een tiental recente foto’s te zien, gemaakt door fotografen Hans Willemsen en Marco Borggreve. De fototentoonstelling wordt aangevuld met historische affiches, materiaal dat aan boord wordt gebruikt en het nieuwe damesuniform, ontworpen door Mart Visser. In het museum Jan Van der Togt is ook de complete collectie van de Delftsblauwe huisjes te zien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.