Nieuws

 

SCHIPHOL-OOST-  Op donderdag 1 oktober is geschiedenis geschreven in de Nederlandse luchtvaarttechniek. Onder grote belangstelling zijn in het Dorint Hotel op Schiphol Oost voor de eerste keer de DAMRA Awards uitgereikt aan de medewerkers die hun sporen hebben verdiend in deze branche.

 

Van links naar rechts Sophie v.d. Boogaard, Gert-Jan v.d. Berg en Antoinette Stiehl. ( Foto’s Nils van Houts/ Capital Photos ANP)

 

Bekijk ook het filmpje op  http://www.youtube.com/watch?v=ClqYuAx1LV8

In de achterliggende maanden zijn tientallen vliegtuigonderhoudbedrijven door heel Nederland benaderd om medewerkers te nomineren in de categorieën stagiairs, technisch ondersteunend medewerker, technisch manager en technisch uitvoerend medewerker. Dit heeft geresulteerd in 62 kandidaten. Na een nauwkeurige selectie van de jury zijn 12 genomineerden geselecteerd, drie per categorie, die voor een prijs in aanmerking zouden kunnen komen.
Leuk detail is dat er onder de kanshebbers maar liefst 3 vrouwen bevonden, waarvan er 2 met de hoofdprijs werden beloond!

De jury bestaande uit voorzitter Benno Baksteen(Platform Duurzame Luchtvaart (PDL), Jan Dirk Steenbergen (IVW), Henk de Groot (ADSE) en Wim Roos (Deltion College) is tot het volgende oordeel gekomen.

Categorie Stagiair:
Eerste prijs: Paul Botman (Nayak Aircraft Services)
Tweede prijs: Nils Elbers (Nayak Aircraft Services)
Derde prijs: Mandy van Wakeren (Nayak Aircraft Services)
 
Categorie Technisch ondersteunende medewerker
:
Erste prijs: Sofie van der Boogaard (Martinair)
Tweede prijs: Marcel van Wonderen (KLM)
Derde prijs: Hans Poelgeest van (KLM)

Categorie Technisch manager:
Eerste prijs: Gertjan van den Berg (ArkeFly)
Tweede prijs: Ton Buckx (JetSupport)
Derde prijs: Halilibrahim Yildiz (transavia.com)

Categorie Technisch uitvoerende medewerker:
Eerste prijs: Antoinette Stiehl (Martinair)
Tweede prijs: Ad Hertog  (Martinair)
Derde prijs: Walter Zeya  (Fokker Services)

De categorie waar het DAMRA initiatief om begonnen is, is deze van Technisch uitvoerend medewerker. De monteur of GWK die het onderhoud pleegt aan de vliegtuigen of helikopters. Benno Baksteen gaf in zijn toespraak aan dat het tijd werd dat een dergelijke prijs werd uitgereikt: “Met name het beroep van vliegtuigtechnicus of GWK is een beroep dat verdient om in de schijnwerpers te worden gezet. Deze mensen tekenen voor een vliegtuig en geven het aan je mee als zij weten dat alles goed en veilig is. Als vlieger vertrouw je blindelings op deze persoon”.

Benno Baksteen gaf aan dat het moeilijk is geweest om een keus te maken omdat alle kandidaten wel een prijs verdienen. Wat de doorslag gaf om Antoinette aan te wijzen als winnares was de reden die door een collega in haar voordracht had gegeven. “Een vliegtuig dat door haar is geïnspecteerd, onderhouden en afgetekend, daar stap ik zo aan boord!”. Deze zin beschrijft exact waar het om draait in dit vak,  besloot hij.

De jury werd tijdens de prijsuitreiking ter zijde gestaan door vooraanstaande gasten die de prijzen mochten overhandigen. De heren Boet Kreiken, (Managing Director KLM Cithopper), Anne Cor Groeneveld (Dutch Aviation Group), Luuk Houting (Managing Director Nayak Aircraft Services en Diederik Pen (Executive Vice President & COO Martinair) vonden het een voorrecht om deze taak uit te voeren en deden dit met verve!

Jan Dirk Steenbergen van IVW zei in een reactie:”Het was heerlijk om de trotse gezichten te zien van de genomineerden. Ik denk dat dit initiatief een positief effect heeft op het imago van werken binnen luchtvaart techniek”.

Het aantal genodigden oversteeg alle verwachtingen. Onder de 180 aanwezigen waren vele vertegenwoordigers van luchtvaarttechnische bedrijven uit heel Nederland naar Schiphol gekomen om de DAMRA Award uitreiking bij te wonen maar zeker ook om deze kans te grijpen om met elkaar in contact te komen of bij te praten. Patrick Morcus, voorzitter DAMRA en Managing Director Nayak Aircraft Services zei tijdens zijn toespraak: “Als ik nu de zaal inkijk word ik er stil van. Ongelofelijk zo’n hoge opkomst had ik niet verwacht.”

Alle winnaars bij elkaar……………………..

De uitreiking van de DAMRA Awards is één van de initiatieven van DAMRA.
Op 1 oktober 2008, is DAMRA, de Dutch Aircraft Maintenance & Repair Association officieel opgericht, op initiatief van transavia.com, Martinair, KLM Cityhopper en Nayak Aircraft Services.

De gedachtegang hierachter is dat voor de groei van de luchtvaart op langere termijn het noodzakelijk is dat er voldoende luchtvaarttechnici zijn en komen om die groei aan te kunnen. DAMRA zet zich actief in om de luchtvaartechniek in de breedste zin van het woord daadwerkelijk promoten.

Meer informatie: www.damra.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.