Mijn Trip Tip

Amerikaanse vliegavonturen

In oktober 2008 heeft de eerste Flying Adventure plaatsgevonden vanuit de home base Kissimmee, zo`n 30 km onder Orlando, Florida. Daarbij werden door privé-piloten drie tot vier tracks per dag gevlogen met een gemiddelde afstand van 125nm (231 km). In de praktijk kwam dit neer op ruim 1,5 uur vliegen per track. Alle te vliegen tracks, de koersen, de speciale gebieden, de vliegveldinformatie, daarbij door Blue Sky Flying Adventures uitgezocht en voorbereid.

De eerste vliegdag verliep langs Cape Canaveral (Kennedy Space Centre) en Daytona via de noordoostkust van Florida naar Tifton in het zuiden van Georgia.

Op de tweede vliegdag werd via een noordoostelijke koers eerst richting de kust gevlogen om daarna de Savannah river te volgen die de staatsgrens tussen South Carolina en Georgia vormt. Het eindpunt van die dag was Cobb County dat 35 km ten noordwesten van Atlanta , Georgia ligt.
Dit noordelijke gedeelte van Georgia ligt net onder de Appalachen, het middelgebergte in het oosten van de VS. Op de derde vliegdag werd met een noordelijke koers de geografische grens met de Appalachen gevolgd om na Knoxville een westelijke koers te volgen met als eindpunt Cornelia Fort Airport in Nashville, Tennessee.

Nashville staat bekend als Music City USA en is voor muziekliefhebbers ‘The place to be`. De reis werd vervolgd naar Alexander City in Alabama en de volgende dag via een landschappelijke route via Panama City aan de noordwest kust van Florida naar Perry.

Lagunes

Op de zesde vliegdag werd de westkust van Florida aan de Golf van Mexico gevolgd. Het 70nm lange gedeelte langs Clearwater Beach, St.Petersburg en Sarasota tot aan Venice bestaat uit prachtige lagunes en stranden. De zevende vliegdag leidde via een track langs Lake Okeechobee, in het midden van Florida, naar de oostkust om daarna met een volgende track in Everglades City uit te komen. Het eindpunt van die dag was Key West, het meest zuidelijke punt van de VS en het meest westelijk bewoonde eiland van de Florida Keys.
Omdat Key West bekend staat om zijn exotisch tropisch klimaat was dit bij uitstek de locatie om de rustdag te plannen.
De afsluitende vliegdag liep vanaf Key West via de Florida Keys en de Florida Bay naar Miami. Via Key Biscane en de schitterende boulevards en stranden van Miami Beach werd de reis voortgezet om na West Palm Beach weer koers naar Kissimmee te zetten.

Bus

Met dertien inschrijvingen en vijf vliegtuigen was sprake van twee of drie personen per vliegtuig. Iedere vliegdag werden de deelnemers met een bus naar het vliegveld gebracht waarna de bus met de bagage naar de eindbestemming van die dag reed. Daar werden alle deelnemers van het vliegveld opgehaald en naar het motel gebracht.
De bus werd tevens gebruikt om restaurants en ander vertier te bezoeken maar ook voor vrijblijvende activiteiten waaronder een bezoek aan Kennedy Space Center, een Airboat-ride door de Everglades, en Downtown Disney.

Cessna 172 SP

Vliegen in de VS is fantastisch door de lage vliegprijzen en het prachtige landschap. Daarnaast is het weer er vaak zeer goed. Op de vliegvelden is een enorme diversiteit aan voorzieningen te vinden. Van vliegvelden met alléén een landingsbaan tot en met vliegvelden die qua afmeting en faciliteiten niet onderdoen voor Rotterdam of Schiphol.

Voor de Flying Adventure wordt gebruikt gemaakt van Cessna 172SP`s omdat veel vliegers enig ervaring hebben op dit type vliegtuig. De vliegutigen zijn van een recent bouwjaar, goed onderhouden en voorzien van een uitgebreide GPS en autopilot. Een aantal C172SP`s was uitgerust met een G1000 systeem.

Na inschrijving kon met een aantal geleverde G1000 leermiddelen thuis al met de voorbereidingen worden begonnen, zodat iedereen onderlegd de G1000 simulator in kon. In de VS werden de deelnemers begeleid bij het verkrijgen van het FAA-brevet op basis van het JAR-brevet. Alle afspraken met de FAA-vertegenwoordiging waren ingepland, de reserveringen voor alle vliegtuigen vastgelegd en per vliegtuig waren alle benodigde vliegkaarten en VFR-gidsen verzorgd. Tevens werden de vliegtickets naar de VS geboekt en was er voorzien in de mogelijkheid om een goede aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Adventure 2009

Jetstream Aviation organiseert onder een nieuwe naam, Blue Sky Flying Adventures in 2009 opnieuw een vliegrondreis voor private pilots in de VS. De Flying Adventure 2009 zal plaats vinden van 25 september tot en met 9 oktober 2009. Er wordt een geheel nieuwe route gevlogen vanuit Kissimmee, Florida.

Pensacola is één van de nieuwe bestemmingen waar het National Naval Aviaton Museum zal worden bezocht. Dit museum is één van de beste luchtvaartmusea in de VS. Via New Orleans zal de Mississippi worden gevolgd met als verste bestemming Memphis. In Memphis zijn veel bezienswaardigheden te vinden waaronder het beroemde Graceland van Elvis Presley.  De Flying Adventure 2009 staat open voor vijftien inschrijvingen en er zal worden gevlogen met C172SP`s. De door Blue Sky Flying Adventures gestelde inschrijvingsvoorwaarden als vlieger beginnen met een geldig JAR en/of FAA-PPL met een bijhorend Medical Certificate. Informatie over de Flying Adventure 2009 en contactmogelijkheden zijn te vinden op de website www.blueskyflyingadventures.com